Programă limba și literatura română Bac 2016

Materialul despre programa pentru Bac 2016 la limba și literatura română a fost redactat chiar de către profesorii noștri.

În 2016, proba scrisă a examenului de Bacalaureat la limba și literatura română se va desfășura în data de 04 iulie. Fiind una dintre cele mai importante probe este esențial să știi cum se va desfășura acest examen, dar și care sunt informațiile pe care trebuie să le reții pentru a obține o notă mare.

Partea bună este că structura examenului este la fel ca în anii trecuți. Astfel, vei avea de rezolvat trei subiecte, iar timpul alocat pentru această probă este de trei ore.

Ce presupune fiecare subiect?

 • Subiectul I – presupune înțelegerea unui text și rezolvarea a 9 cerințe pe baza lui;
 • Subiectul II – presupune redactarea unui text argumentativ pe o anumită  temă dată;
 • Subiectul III – presupune scrierea unui eseu de 2-3 pagini despre o anumită operă studiată în perioada liceului.

Ce conține programa pentru Bacalaureatul la română 2016?

Subiectul I – pentru această probă este suficient să stăpânești foarte bine câteva noțiuni de gramatică și literatură. Dacă vei rezolva câteva modele înainte, iar la examen vei citi cu atenție fiecare cerință, ți se va părea floare la ureche să rezolvi corect cerințele acestui subiect.

Subiectul II – pentru această probă trebuie să reții care este structura textului argumentativ. Modelele de pe site-ul liceunet.ro te vor ajuta să scrii un text argumentativ de nota 10.

Subiectul III – lista cu autorii canonici te va ajuta să te organizezi mai bine, iar astfel vei ști care sunt operele pe care nu le stăpânești încă. Iată lista cu ce trebuie să studiezi pentru Bacalaureatul din 2016:

 1. Mihai Eminescu
 2. Ion Creangă
 3. Ion Luca Caragiale
 4. Ioan Slavici
 5. George Bacovia
 6. Lucian Blaga
 7. Tudor Arghezi
 8. Ion Barbu
 9. Mihail Sadoveanu
 10. Liviu Rebreanu
 11. Camil Petrescu
 12. George Călinescu
 13. Marin Preda
 14. Nichita Stănescu
 15. Marin Sorescu
 16. Titu Maiorescu
 17. Lovinescu.